V ovzduší je zvýšené množství jedovatého prachu

Prašnost se začala zvyšovat v úterý večer. Nejvyšších hodnot dosáhla v časných ranních hodinách. Stanice ve Věřňovicích poblíž Bohumína zaznamenala ve 3 hodiny ráno 340 mikrogramů prachových části o velikosti zrna do 10 mikrometrů v metru krychlovém vzduchu.

V sousedním Polsku na tom byli ještě hůře. V městě Rybnik ve stejné době naměřili 538 mikrometrů.

Podle předpovědi meteorologů mají být rozptylové podmínky přes den dobré, večer se však očekává opětovné zhoršení.

Předpověď se potvrdila a vlivem teplotní inverze se ve středu večer začaly hodnoty prašnosti opět zvyšovat. Postupně se projevil vliv uhelných tepláren a domácích kotlů na tuhá paliva. Už po 18. hodině dýchali zvýšené množství prachových částic lidé v Ostravě, Bílovci, Havířově či Rychvaldě. Ve 20 hodin bylo v Radvanicích bylo naměřeno 280 mikrogramů, v Rychvaldě 245 mikrogramů. Ve 22 hodin naměřila stanice ve Věřňovicích 320 mikrogramů. Na polské straně bylo ještě hůř, když v městě Rybnik bylo naměřeno 401 mikrogramů. Ptrašnost kulminovala ve čtvrtek kolem 2. hodiny ranní. Ve věřňovicích bylo 361 mikrogramů a do rána se hodnoty pomalu snižovaly, přesto ještě v 6 hodin bylo naměřeno 250 mikrogramů. Pro srovnání, v polském Rybniku bylo v noci více než 700 mikrogramů prachu.
Na většině stanic dopoledne klesly hodnoty pod 100 mikrogramů.

Jedná se o první významnější smogovou situaci nadcházející sezony. Žádné regulační opatření ovšem zatím přijato nebylo. Nejsou k tomu dány podmínky.

Pro polétavý prach platí limit 50 mikrogramů stanovený pro měřené 24hodinové koncentrace. Tyto hodnoty ve středu ráno stále stoupaly, když v 8 hodin překračovaly 120 mikrogramů. Pro mnohem důležitější okamžité hodnoty znečištění však žádný limit stanoven není.

Aktuální informace o znečištění ovzduší

Jak neviditelný prach škodí lidskému zdraví

Monitorovací stanice v regionu ve svých filtrech zachycují prachové částice o velikosti 10, 2,5 a některé i 1 mikrometru. Oficiální limit je stanoven pouze pro tzv. prašný aerosol s částicemi velikosti 10 mikrometrů, a to pouze ve 24hodinových průměrných hodinách. To často způsobuje, že zveřejňované 24hodinové koncentrace jsou sice číselně velmi vysoké, ve skutečnosti je však už vzduch čistý a stejně tak tomu bývá i naopak.

Prachové částice různých velikostí obsahují v průmyslových oblastech těžké kovy a jedy. Agresivnější jsou přitom menší částice, které pronikají hlouběji do organismu. Zatímco prach PM10 je při vdechování zachycen už na sliznicích v horní části cest dýchacích a do organismu se dostává spíše polykáním, PM2,5 proniká až do plic, kde se usazuje. V obou případech pak škodlivé látky ovlivňují zdraví člověka podporou vzniku nemocí nebo komplikováním už probíhajícího onemocnění.

Co obsahuje prach čtěte ZDE

Ochrana před prachem?

Hygienici a lékaři doporučují v době zvýšeného znečistění ovzduší hlavně lidem starším, dětem a nemocným omezit pobyt venku, včetně aktivního sportování. Větrat vnitřní obytné nebo pracovní prostory by se mělo jen krátce a intenzivně.

Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Doporučuje se zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit, vyhýbat se zakouřeným prostorám.