Plesník: Jsme spokojeni, když jsou spokojení obyvatelé našich Senior Parků

Senior Park v Rychvaldu je součástí sítě seniorských zařízení stejného názvu a funguje už čtyři roky. Jeho majitel Jaroslav Plesník je s fungováním a zájmem spokojen, zároveň ale dodává, že provozování seniorského bydlení

není o rychlém výdělku.

Stále více stoupá potřebnost seniorských domů, komunitních center, prostě zařízení, kde mohou senioři prožít „podzim" svého života. Vy jste před časem rozjeli projekt Senior Parků. Jste s jeho fungováním spokojeni?

Projekt Senior park vznikl vlastně díky mým rodičům, díky kterým jsem na tento nápad přišel. S výstavbou prvního areálu jsme začali téměř před deseti lety a v současné době dokončujeme už šestý Senior Park v Kunicích. A když ke spokojenosti mých rodičů přidám také spokojenost ostatních našich obyvatel a jejich rodin, pak ano, projekt Senior Park je úspěšný projekt.

Ptáte-li se ale na úspěšnost z hlediska ekonomiky projektu, pak finanční prostředky vložené do Senior Parků se nám začnou vracet po velmi, velmi dlouhé době. Teď splácíme úvěry, teprve poté začneme splácet vlastní prostředky. Pokud si někdo myslí, že na bydlení pro seniory začne hned vydělávat, tak se mýlí.

Je podle vás k dispozici dostatek podobných zařízení pro seniory? Myslím v rámci republiky. Pokud ne, kolikanásobně vyšší je poptávka?

Poptávka převyšuje nabídku. Například náš Senior Park v Hrádku nad Nisou ještě donedávna disponoval volnými byty a naopak v Kunicích u Prahy očekáváme, že budeme mít byty pronajaté ještě před dokončením výstavby areálu. Stále hledáme nové lokality pro výstavbu našich dalších Senior Parků.

Senior Park v Rychvaldu funguje čtvrtým rokem. Jste spokojeni se zájmem klientů? Jaká je obsazenost právě tady?

Rychvaldský Senior Park je už rok plně obsazený a nás to samozřejmě těší, jsme spokojeni. Na druhou stranu to ale není tak, že bychom dnes měli šuplík plný zamítnutých žádostí kvůli nedostatku volných bytů.

Jak dlouho obvykle trvá, než se takové zařízení naplní? Dávají klienti přednost takovýmto soukromým moderním zařízením, nebo raději čekají roky na místo v klasickém domově pro seniory?

Každý z nás dáváme přednost tomu, co uspokojí naše potřeby a přání. Jestliže dokážeme uspokojit seniora v tom, že si potřebuje s někým povídat a nebýt sám, dodáme mu nové podněty díky našim bohatým kulturním programům v areálech i výletům mimo ně, nabídneme mu pomoc a oporu už pouhou blízkostí našeho personálu a současně mu dopřejeme samostatnost ve vedení své domácnosti a v rozhodování o tom, jak stráví svůj den, pak si troufám tvrdit, že upřednostní bezbariérové bydlení v Senior Parku před bydlením někde na samotě ve starém rodinném domě nebo v anonymním paneláku.

Pokud si vzpomínám, zprvu byli potenciální zájemci trochu v rozpacích z ceny bydlení. Už se to nějak srovnalo? Kolik u vás stojí byt pro jednotlivce a kolik pro pár?

Jsem přesvědčen, že cena za služby odráží kvalitu našich služeb. Pokud jde o nájemné, víte, nechtěl jsem, aby moje máma musela překonávat dlouhé chodby a výtah a zase dlouhé chodby, než se ze svého bytu dostane ven na sluníčko. Proto stavíme byty v zásadě přízemní, a když chcete jít ven, stačí vám udělat pouze jeden krok ze dveří. Taková výstavba je velmi náročná na pozemek a jeho cena se samozřejmě musí objevit ve výši nájmu. Přesto ale měsíční náklady za užívání celého bytu manželským párem včetně nákladů na služby a zálohy na energie jsou u nás třetinové, ve srovnání s průměrnými náklady na dvě lůžka v pobytovém zařízení sociálních služeb.

Co jste od otevření rychvaldského Senior Parku doplnili do portfolia služeb? Bylo něco, o co si řekli sami klienti, že by jako službu přivítali?

Snažíme se hledat cesty, jak zlepšovat bydlení a poskytování našich služeb, a jak více zpříjemňovat pobyt seniorů v našich Senior Parcích a při nedávném průzkumu spokojenosti mezi rychvaldskými seniory se ukázalo, že by nejvíce ze všeho uvítali chodník směrem do centra města, protože jinak když si chtějí zajít na poštu, do obchodu nebo na pivko, nejde to jinak než po rušné silnici.

1 komentář

• Odkaz Komentáře Tabatha Úterý, 23 May 2017 02:49 napsal(a) Tabatha

Wow, wonderful blog layout! How long have you ever been running a blog for?
    you make running a blog look easy. The overall glance of your
    web site is fantastic, as neatly as the content material!