Noclehárny pro bezdomovce praskají během současných mrazů ve švech

Přestože mnozí dokáží i v zimních měsících trávit noci venku, současné arktické mrazy vyhnaly lidi bez domova alespoň na noc do tepla nocleháren, kde dostanou najíst, hygienu a vyspí se v lůžku.

dnes
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Jak Deníku řekla mluvčí Slezské diakonie Lenka Waszutová, všechna lůžka v noclehárně v Tovární ulici v Českém Těšíně se v těchto dnech obsadí každou noc. „K dispozici je 25 postelí a pět tzv. teplých židlí. Ale v případě potřeby se přidají další,“ řekla Lenka Waszutová.

Obdobná situace je v noclehárně Armády spásy v Havířově. „Naše noclehárna v těchto mrazivých dnech doslova praská ve švech. K dispozici je osmnáct míst k přespání. Navíc každý den přidáváme podle potřeby až osmnáct židlí. Je to taková prevence pro některé bezdomovce před zmrznutím,“ přiblížil situaci vedoucí Azylového domu pro muže Armády spásy Ladislav Solana.

Nástup pro nocležníky je možný od 19 hodin a končí v 9 hodin dopoledne. Za pobyt zaplatí 45 korun a mají v tom večeři, čaj, osprchování a další hygienické potřeby. U židlí pobyt začíná ve 21.45 hodin a je bezplatný. Něco dostanou i k jídlu a teplý čaj. „V žádném případě nikoho nenecháme venku bez pomoci před mrazem,“ dodal Solana.
Ženy bez domova mají možnost prožít noc v teple v Domově pro matky s dětmi Armády spásy v ulici Dvořákova.

V karvinské ubytovně Bethel, kterou provozuje Slezská diakonie, plno ani v těchto dnech nemají. „V těchto mrazech funguje Denní centrum od 8 do 20 hodin, kdy se k nám lidé bez domova mohou přijít ohřát. Provozní doba noclehárny je nezměněna, tedy od 20 do 8 hodin,“ řekla Deníku pracovnice tamního zařízení.

Současné mrazivé počasí si v regionu vyžádalo už pět lidských životů. V Karviné našli umrzlého čtyřiapadesátiletého muže v centru Fryštátu.

Autor: Tomáš Januszek, Josef Pintér