V Dětmarovicích začal jezdit školní autobus. Prozatím na zkoušku

Po dlouhých letech příprav spustili ve čtvrtek v Dětmarovicích provoz školního autobusu – speciálního autobusového spoje, který děti z odlehlých částí obce sváží na vyučování do školy. Ten zde nyní bude podle

starosty Ladislava Rosmana jezdit až do konce měsíce ve zkušebním provozu, v rámci kterého se bude obec snažit vychytat případné „mouchy“.

dnes 08:33
SDÍLEJ:

Speciální školní spoj projíždí Dětmarovicemi po dvou trasách. Jedna ze zastávek se nachází i u zdejší restaurace Rumcajs.Foto: Deník / Krůčková Pavla

„K autobusové přepravě se ve škole přihlásilo celkem čtyřicet dětí, které budou během prvního měsíce nové služby cestovat speciálním spojem zcela zdarma. Pokud se doprava ujme, začali by žáci na provoz autobusu přispívat měsíčním poplatkem 100 korun. Zbytek nákladů by pak poputoval k tíži obecního rozpočtu,“ přiblížil službu starosta.

Požadavek na organizovanou dopravu dětí do školy přitom v obci vznikl už před několika lety. Zajistit potřebné náležitosti k jejímu fungování však nebylo vůbec jednoduché.

Zavedení spoje zbrzdily i předpisy

„Předepsané nástupní ostrůvky, výhybny, úpravna režimu provozu aut na trati, šíře a kvalita vozovky… To všechno byly zpočátku nepřekonatelné překážky. Navíc se nejednalo jen o jednu, ale hned o několik okrajových oblastí, které jsme museli do trasy zahrnout,“ doplnil Ladislav Rosman s tím, že velkým oříškem při plánování jednotlivých zastávek byl i omezený počet míst v autobuse, stejně jako časový rámec, během kterého musely být děti přepraveny do školy.

Obec se nakonec rozhodla vytvořit dva okruhy trasy tak, aby pokryla co největší poptávku školáků. Na první okruh autobus vyráží v 7 hodin ráno z části Glembovec přes Zálesí a kolem restaurace Rumcajs. Při druhém okruhu pak v 7.20 hodin vyjíždí od hospody Na Růžku do části Olmovec až na rozcestí k hájence.

Především bezpečnost

Speciální autobusový spoj pro školáky mohou kromě Dětmarovic děti už několik let využívat například i v Rychvaldě, Doubravě či Petrovicích. Podle zdejších radnic a základních škol si přitom rodiče tuto službu nemohou vynachválit.
„Hlavním důvodem ke zřízení autobusu byla snaha zvýšit bezpečnost dětí na cestě do školy přes obec a ulehčit starost jejich rodičům. A to se nám povedlo,“ zhodnotili službu shodně zástupci obcí.

Autor: Pavla Krůčková