Region nadále sužuje smog. Ve Věřňovicích naměřili přes 550 mikrogramů prachu

Ačkoli předpověď meteorologů ze závěru pracovního týdne věštily zlepšení stavu ovzduší, realita je jiná. I v neděli po ránu dýcháme „vzduch, který je cítit“, hodnoty prachových částic v ovzduší přesahují na některých místech

povolené limitní hodinové hodnoty až šestkrát.

dnes 09:11AKTUALIZOVÁNO dnes 13:21
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Miroslav Kucej

Smogová situace trvá, na Ostravsku a Třinecku je opět vyhlášen stav regulace.

Status Kvalita ovzduší velmi špatná mělo v neděli dopoledne 13 regionálních měřících stanic. Týká se to Českého Těšína, Karviné, Havířova, Rychvaldu i Věřňovic. Pod smogovou pokličkou se dusí také Třinec a Ostrava.

Například v nejzamořenější obci republiky Dolní Lutyni-Věřňovicích tamní stanice v neděli ráno naměřila více než 550 mikrogramů prachu (PM10). Přes 300 mikrogramů se přehoupl i 24hodinový limit, který pro polétavý prach činí 50 mikrogramů. O moc lépe na tom nebylo ani ovzduší v Karviné.

Aktuální informace o znečištění ovzduší

Zlepšení stavu by snad mohlo přinést oteplení a zrychlení proudění vzduchu od severovýchodu během noci a zítřka.

Nejhorší rozptylové podmínky panují často v chladné sezóně od října do března. „Tuto zimní sezónu jsme v podstatě zaznamenali smogové situace až v únoru, kdy začalo mrazivé počasí. Za posledních patnáct dvacet let koncentrace znečišťujících látek v ovzduší klesly, situace je rozhodně zlepší,“ podotkla odborná pracovnice ochrany čistoty ovzduší z ostravské pobočky ČHMÚ Vladimíra Volná.

Autor: Tomáš Januszek, Libor Běčák