O Senát se utkají jen tři lidé. Zatím

Jako možný návrat do vrcholné politiky bere svou kandidaturu Milada Halíková. Bývalá primátorka Havířova, později poslankyně za KSČM říká, že si možnosti kandidovat nesmírně cení.

„Přesvědčili mě moji straničtí kolegové. Ano,

na jedné straně je můj věk, na druhé straně zkušenosti z komunální i celostátní politiky. Když mi kolegové takto argumentovali, neměla jsem protiargument,“ řekla Deníku Milada Halíková.

Jejím největším protikandidátem bude bohumínský starosta a senátor Petr Vícha (ČSSD), který bude na podzim senátorské křeslo obhajovat. Už podruhé. Senátorem je od roku 2006.

„Hlavním důvodem, že se o post senátora chci znovu ucházet, je podpora ze strany starostů, především z našeho karvinského okresu. Pravidelně se s nimi setkávám, informuji je o zákonech, které v Senátu projednáváme, a vnímám jejich důvěru a užitečnost této spolupráce,“ vysvětlil Petr Vícha. Sám považuje dlouholetou práci ve funkci starosty Bohumína za největší devizu pro prosazování zájmu lidí v Senátu.

Nebude to první souboj Halíková vs. Vícha. Před šesti lety šli oba do druhého kola, kde Vícha zvítězil v poměru cca 60:40 procentům hlasů.

Třetím ze dosud známých kandidátů na senátora je Jiří Matěj, ředitel nemocnice v Karviné Ráji a Havířově. Nominován je jako nestraník za hnutí ANO.

„Proč jsem přijal kandidaturu? Protože bych rád využil svých osobních a profesních zkušeností ve prospěch tohoto mikroregionu,“ řekl Deníku Jiří Matěj.

Jiné politické strany či koalice (ODS, KDU-ČSL, STAN) svého kandidáta do voleb o Senát nenominovaly.

Senátní obvod 74 zahrnuje obce Havířov, Bohumín, Dolní Lutyně, Rychvald a Petřvald. Volby do třetiny Senátu se budou konat souběžně s termínem voleb komunálních, a to 5. a 6. října.

Pokud žádný z kandidátů nezíská v první kole více než 50 procent hlasů, proběhne o týden později kolo druhé. Už jen se dvěma finalisty.