Chovatel hledá uprchlé amazoňany už týden, pomůžete?

Bobule, ovoce, zelená potrava. Venku mohou v současné době přežívat i velmi dlouho, navíc jsou výbornými letci, takže se mohou pohybovat ve velmi širokém okruhu, takřka kdekoli v regionu. Své dva papoušky, otce

a mládě druhu amazoňan modročelý, postrádá od neděle jejich chovatel Dušan Kožušník z Rychvaldu.

včera 08:37
SDÍLEJ:

Takto vypadá uprchlá dvojice papouška druhu amazoňan modročelý.Foto: Archiv Dušana Kožušníka

Nyní prosí veřejnost o jakoukoli informaci o jejich pobytu, za zprávu vedoucí k jejich odchytu, nabízí i odměnu.

„Uletěli nedopatřením, když jsem pro velká vedra kropil jejich voliéru,“ říká nešťastný chovatel, jehož telefonní číslo je 606 840 599. To zveřejnil již také v některých městských médiích a od té doby se bez mobilu nehne, ať jde kdekoli.

Papoušci přitom nejsou ochočení, jak chovatel dodává, také klovou. Daný druh je velký asi 30 centimetrů, zelené barvy, se žlutou barvou na hlavě a v ohbí křídel. Jak postupovat v případě, že je někdo zahlédne? „Rozhodně prosím nevyplašit a co nejrychleji mi zavolat. Odchyt takového papouška se provádí nejčastěji tak, že na místo přijedete s klecí, kde je samička. Ta by měla být lákadlem, ani pak to ale není jednoduché a musíte mít i nějaké zkušenosti,“ vysvětluje rychvaldský chovatel.

Jak říká, není to poprvé, co mu papoušek uletěl. Kdysi se z jedním už téměř rozloučil, venku byl poměrně dlouhou dobu, zprávy o jeho pobytu přicházely až z Polska. Nakonec se ale jeho odchyt podařil. Žel, tehdy nebylo vyhráno. Papoušek po půl roce zemřel na následky toho, že ho kdosi při pobytu venku postřelil ze vzduchovky.

Papoušků, kteří uletěli chovatelům a pohybují se venku, je v tomto období více. Například v Orlové přilétá jeden pravidelně k jednomu z rodinných domů a krmí se zde denně s místní drůbeží.

Autor: Richard Kutěj