KSČM Rychvald - Filtrované položky podle data: Duben 2017

Hrůzy druhé světové války si ve středu 26. března přišli připomenout lidé v Rychvaldě.

U pomníku padlých před Obecním úřadem se konal pietní akt k 72. výročí od ukončení druhé světové války.
Vzpomínková akce začala krátce po šestnácté hodině.

Po oficiálním přivítání všech hostů a krátkém vystoupení starostky města Šárky Kapkové, začali pak jednotliví zástupci spolků, společenských organizací, politických stran a občanů za doprovodu Dechového orchestru vysoké školy báňské a technické univerzity Ostrava, pokládat k památníku květiny jako vyjádření úcty všem obětem, které během 2. světové války položily životy za naši svobodu. Za KSČM Rychvald kytici položil Miroslav Pěgřimek a Štefan Farkaš.

Válka v Rychvaldě skončila v květnu 1945. V zimních měsících 1945 bylo nad Novým stavem sestřeleno sovětské letadlo, ale závěrečné boje se území obce vyhnuly.

Na přelomu dubna a května 1945 na Rychvald dopadlo jen několik zbloudilých dělostřeleckých granátů, které však zabily několik lidí.

30. dubna 1945 byla sovětskou Rudou armádou osvobozena Ostrava a následujícího dne 1. května také Rychvald.

Rusové se do Rychvaldu dostali při obchvatu Ostravy, proto první z nich přišli do Rychvaldu ze severozápadu od lesa Březinky.

Československá správa byla v Rychvaldě obnovena po osvobození 1. května 1945.

Pietní akt byl zakončen vypuštěním holubů.

Pátek, 14 April 2017 13:05

Velikonoční blahopřání

Krásné prožití svátků jara, Velikonoc, pohodu a klid v kruhu rodinném, s přáteli a lidmi, které máte rádi a v neposlední řadě i bohatou pomlázku. Duševní pohodu, zdraví a chvilku odpočinku vám přeje KSČM Rychvald.

Kuriózní, ale zároveň i nebezpečná dopravní nehoda blokovala ve čtvrtek 13. dubna provoz na ulicí Orlovská v Rychvaldě. Havarovalo zde osobní vozidlo, které nakonec skončilo v potoce na střeše. Více v krátké reportáži.